Kako do energetski efikasnog doma?

21.11.2018


Energetska efikasnost je tema koja je posljednjih godina sve popularnija na našim prostorima. Iako su u svijetu ušteda energije i korištenje energije iz obnovljivih izvora postali standard koji je zakonski regulisan, u Bosni i Hercegovini svijest o energetskoj efikasnosti tek počinje da se budi.  U današnjem vremenu savremene tehnologije su u poziciji da mogu odgovoriti na energetske zahtjeve i pozitivno uticati na ublažavanje kako energetske tako i ekološke krize. 


Šta je energetski efikasan dom?

Energetska efikasnost nije samo ušteda energije. Energetska efikasnost podrazumijeva niz mjera koje preduzimamo u cilju smanjenja potrošnje energije, a koje pri tome ne narušavaju uslove i kvalitet života.Uštede se pojedinačno čine malima u odnosu na ukupne životne troškove, ali zajedno mogu činiti velik postotak prihoda domaćinstva. Individualna potrošnja energije u domaćinstvima predstavlja oko 50% od ukupne potrošnje energije u BiH a preko 80% energije u domaćinstvima troši se za zagrijavanje i hlađenje prostora i dobijanje tople vode. Proces oblikovanja energetski štedljive kuće razlikuje se u modernijem pristupu i spremnosti korištenja novih materijala i tehnologija. 

S druge strane, energetski efikasan uređaj je onaj uređaj koji ima visoki stepen korisnog dejstva, tj. male gubitke prilikom transformacije iz jednog oblika energije u drugi. Tipičan primjer je štedljiva sijalica koja, za razliku od obične sijalice koja pretvara veliki dio električne energije u toplotnu, veći dio energije pretvara u svjetlosnu i u tom smislu predstavlja energetski efikasan uređaj. 

Dodaj oglas


Kako se može izvršiti “energetski pregled“ doma?

Kako bi došli do podakata o tome koje mjere energetske efikasnosti možemo provesti u vlastitom domu, potrebno je izvršiti „energetski pregled“ doma i uređaja koji se nalaze u njemu. Za početak stanari mogu izvršiti upoređivanje sa sličnim domaćinstvima, provjeriti da li je njihova potrošnja električne energije veća ili manja. Potrebno je izvršiti pregled objekta, zidova, krovova, stolarije te podzemnih prostorija, te provjeriti da li negdje dolazi do gubitka toplote. Za energetske uređaje u kući potrebno je provjeriti da li rade u najboljoj mogućoj funkciji, jer važan dio energetski efikasnog doma čine energetsko efikasni uređaji koji se redovno servisiraju i održavaju. Za kraj, možemo također provjeriti da li rasvjeta zadovoljava energetske standarde. 


Ulaganje u energetski efikasan dom

Kada je riječ o vidljivim rezultatima, energetska efikasnost objekata je najznačajnija u onim objektima u kojima boravimo. U ovom smislu postoji niz koraka koji može donijeti dugoročne uštede u pogledu korištenja električne energije. Takva ulaganja se na početku mogu činiti velika, ali se veoma brzo isplate, a nakon toga ono što ostaje su trajne uštede. 

Za početak, da bismo osigurali adekvatnu temperaturu unutar objekta tokom cijele godine potrebno je pravilno izabrati materijal za izolaciju. Danas postoji niz kvalitetnih materijala kada je riječ o termoizolaciji, kao što je ugradnja termalnih fasada. Tako ćemo zimi trošiti manje energije za utopljavanje a ljeti ćemo štediti na rashladnim uređajima. 

Za povećanje energetske efikasnosti objekata, potrebno je provjeriti i stolariju. Stara i dotrajala stolarija može biti veliki potrošač energije, jer na taj način zimi u objekte ulazi hladnoća a ljeti vrućina. Statistike pokazuju da toplotni gubici kroz prozore iznose 50% ukupnih toplotnih gubitaka, a to su veći gubici nego kroz zidove. Zato su prozori veoma važni u ukupnim energetskim potrebama kuća, a rezultati su vidljivi odmah.

Najzdravija sobna temperatura je između 18°C i 20°C, uz relativnu vlažnost zraka 40 - 60%. Zbog toga je važno izabrati kvalitetne uređaje za zagrijavanje te one koji imaju termostat i daju nam mogućnost kontrole temperature. Instaliranjem jednog od modernih energetski efikasnih kotlova/peći možete uštediti čak 25% troškova za grijanje domaćinstva. Dosadašnje analize su pokazale da smanjene toplote unutar doma za samo jedan stepen godišnje donosi uštedu od čak 5%. Gubitak toplote i potrošnja energije po kvadratnom metru odražava se ne samo na mjesečne račune za grijanje i električnu energiju, već i na kvalitet i udobnost stanovanja, kao i na duži životni vijek objekta. Evo još nekoliko savjeta: 

-    Zatvarati vrata između toplih i hladnih soba, da ne bi došlo do kondenzacije vlage i pojave plijesni. 
-    Radijatore ne trebamo zaklanjati iza namještaja, zavjesa ili slično, jer to sprečava cirkulaciju toplog zraka u prostoriji. 
-    Ako ste u mogućnosti, postavite solarne kolektore za zagrijavanje vode.
-    Stručna osoba treba makar jednom godišnje pregledati dimnjake, peći ili radijatore, radi redovnog održavanja. 


Energetski efikasna rasvjeta

Kada razmišljamo o uvođenju štedljivih sijalica najveći problem jeste činjenica da je početna cijena štedljive sijalice mnogo viša od cijene obične sijalice. Međutim, u odnosu na ostala ulaganja, ova vrsta ulaganja su manja, ali imaju veoma značajan doprinos uštedi energije i novca. Štedljive sijalice za istu snagu troše četiri do pet puta manje električne energije. Njihov životni vijek može trajati i od 10 do 15 puta duže od običnih, a kod LED sijalica i do 50 puta duže. U prostorijama u kojima često boravimo 4 ili više sati najbolje je koristiti upravo ovakve sijalice. Za energetski efikasan dom je jako važno usvojiti energetski efikasne navike poput gašenja svjetla u prostorijama u kojem ne boravimo i uređaja koje ne koristimo. 


Energetski efikasni kućanski aparati 

Veliki udio električne energije koja se troši u domaćinstvima ukazuje na činjenicu da se u BiH još uvijek koriste uređaji koji nemaju veliki udio energetske efikasnosti. Međutim, nivo energetske efikasnosti predstavlja također potvrdu kvaliteta uređaja. Prema potrošnji električne energije, uređaji se dijele na sedam energetskih klasa, označenim slovima od A do G, pri čemu grupu A čine najefikasniji uređaji. Pri kupovini ovih uređaja, osim stepena efikasnosti, važno je voditi računa o veličini uređaja, kao naprimjer bojlera, frižidera i zamrzivača, jer oni trebaju odgovarati broju članova porodice. 

Mnogi od vas kod kuće sigurno posjedujete mnogo tehnike koju redovno ostavljate na „stand-byu" odnosno u stanju pripravnosti, poput televizora, računara, laptopa, punjača, itd. Premda mnogi ni ne obraćaju pažnju na takve stvari, ipak se gubi dio energije, a time i dio novca. Ako je više uređaja kontinuirano u „standbyu“, to može uzrokovati i do 10 posto potrošnje energije u kućanstvu. Jedino isključivanje takvih uređaja iz utičnica garantira da takav uređaj više neće trošiti električnu energiju. 

Budućnost energetski efikasnih domova se ogleda u izgradnji tzv. “pametnih” kuća kojih je u svijetu sve više i više. One su izgrađene u potpunosti na principu efikasnog korištenja energije, sa instaliranim softverima za automatsko zatvaranje prozora, spuštanje roletna, gašenja svjetla, regulacija temperature i drugo. Razvojem tehnologije pametne kuće postaju standard u građenju čak i na našim prostorima.



Bhnekretnine.ba polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje. Preuzimanje Blog sadržaja dozvoljeno je do max. 300 riječi uz obaveznu objavu linka stranice sa kojeg je sadržaj preuzet. Za preuzimanje cijelog teksta potrebno je pismeno ovlaštenje od Bhnekretnine.ba. Neovlašteno korištenje sadržaja i preuzimanje tekstova sa Bloga Bhnekretnine.ba bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava Bhnekretnine.ba portala i podložno je tužbi.



 
Prijava/Registracija
Korisničko ime
Lozinka
Zaboravili ste lozinku? Remind