Stolovi za dnevni boravak kojima ćete obogatiti ambijent

19.10.2021


Centralni dio vašeg dnevnog boravka je stol koji vam je svakodevno potreban za odlaganje raznih predmeta koje želite imati pri ruci, ali je i izuzetno važan dekorativni dio enterijera. Među mnoštvom stolova raznih veličina, materijala, boja i stilova, može biti teško odabrati onaj pravi. Stoga vam donosimo nekoliko korisnih ideja koje bi vam mogle olakšati potragu.

Bilo da tragate za klupskim stolom za kojim ćete piti piće s prijateljima uz fudbalsku utakmicu ili onaj na koji ćete podići noge dok se opuštate uz omiljenu seriju, stolovi su jednostavno neophodni multifunkcionalni dodaci u dnevnim boravcima.

Danas uz samo nekoliko klikova možete pronaći, odabrati i kupiti stolove za dnevni boravak putem interneta. Međutim, prije nego ishitreno nabavite stol kojim kasnije nećete biti posve zadovoljni, promislite o nekoliko važnih stvari. Vaš stol bi trebao biti estetski impresivan, ali daleko važnija je njegova funkcionalnost.

Dizajneri savjetuju da prvo odaberete sofu ili garnituru za dnevni boravak, a zatim detaljno izmjerite prostor koji ćete koristiti za klupski stol.


Najvažnija visina stola
 
Najvažniji parametar pri odabiru stola je njegova visina, o čemu ovisi koliko će biti jednostavno njegovo korištenje. Neki modeli stolova jedva se uzdižu iznad tla i visoki su tek od 10 do 15 centimetara, dok se drugi lako transformišu u stolove koji su pogodni za ručanje.

Ako težite potpunoj udobnosti, visinu stola je najbolje odrediti prema visini sjedišta vaše garniture u dnevnom boravku. Visina modela stolova za dnevni boravak kreće se od 10 do 65 centimetara, a najzastupljeniji su stolovi u intervalu od 45 do 50 centimetara koji se smatraju standardom.



Kupci najčešće posežu za stolovima visine od 30 do 40 centimatara koji obično uključuju i ladice za odlaganje ili dodatni držač.

Stručnjaci iz oblasti enterijera i proizvodnje namještaja imaju nekoliko savjeta za odabir odgovarajuće visine stola. Ukoliko će stol biti pod stalnim i većim opterećenjem, onda je bolje izabrati niži stol. Moderni dizajneri preporučuju da visina stola ne smije prelaziti visinu sjedišta garniture. Još jedno pravilo jeste da visina stola treba biti proporcionalna veličini njegove ploče - što je ploča veća, stol treba biti niži.

 
Koliko osoba može sjediti za stolom
 
Razmislite koliko osoba će moći ugodno sjediti za vašim stolom u dnevnom boravku. Za ugodno okupljanje dvije do četiri osobe, potreban vam je stol dužine do 80 centimetara. Ako planirate okupljanja više od četiri osobe, potreban vam je stol dužine veće od 100 centimetara.

Standardna veličina radne ploče kvadratnih stolova iznosi 80 x 80 centimetara. Stolovi u obliku pravougla obično su široki od 60 do 80 centimetara, a dužina može biti i do 160 centimetara. U svakom slučaju, premali stol će se izgubiti u prostranoj sobi i bit će neprimjetan, dok će preveliki stol u maloj sobi izgledati glomazno.

Ipak, kako bi zadovoljili sve potrebe potrošača, dizajneri namještaja danas su razvili i takozvane transformator stolove koji su izuzetno povoljni za manje stanove. Ovi stolovi mogu izgledati minijaturno, ali se rasklapaju na više dijelova kako bi se poboljšala njihova funkcionalnost. Uz ove stolove možete ugodno večerati u vašem dnevnom boravku, ali i uživati u ispijanju kafe.

 
Koji materijal odabrati
 
Kada govorimo o funkcionalnosti stola, važan je i odabir pravog materijala. S obzirom da se stol često koristi, trebao bi biti izrađen od izdržljivog materijala. Stoga su drveni stolići uvijek dobra opcija, a pri tome nikada ne izlaze iz mode. Jednostavni i elegantni klupski stol od punog drveta uklopit će se u gotovo bilo koji ambijent.



Posljednjih godina dosta su popularni i metalni stolovi koji se odlično uklapaju u različite enterijere. Dostupni su i vrlo atraktivni stolovi s uzorcima betona, u kombinaciji s masivnim drvetom.

Vječiti izazov jeste kod odabira staklenih stolova za dnevni boravak. Iako su praktični i lako se uklapaju u bilo koji dnevni boravak, održavanje staklenih stolova je izuzetno zahtjevno. Ovakvi stolovi zahtijevaju stalno poliranje, a pri tome nisu izdržljivi za veći teret.


 
Ipak, ako težite staklenom izgledu, odlična zamjena su stolovi od medijapana koji su izuzetno otporni i izdržljivi. Medijapan stolovi danas su dostupni u raznim veličinama, oblicima i stilovima, a prilično su popularni u svim salonima namještaja.

Jedan od čestih odabira u luksuznim objektima su stolovi od mermera koji obogaćuju svaki prostor. Mermer je blistavi kamen koji je izuzetno izdržljiv, zbog čega nikada nećete pogriješiti s odabirom stola od ovog materijala.


Razni stilovi za poigravanje
 
Ukoliko stavljate dizajn ispred udobnosti i funkcionalnosti, na tržištu su danas dostupni i razni ekstravagantni stolići koji prvenstveno služe za ukrašavanje prostora. Ovi stolovi izrađuju se od posve nestandardnih materijala.



Ako želite izraziti vašu kreativnost i dizajnirati potpuno drugačiji dnevni boravak, mnogi saloni namještaja nude vam i izradu stolova za dnevni boravak po mjeri. Jednostavno odaberite materijale i oblik koji želite i stvorite nešto potpuno novo i drugačije. Ukoliko se želite dodatno poigrati, možete obogatiti vaš dnevni boravak kombinacijom dva ili tri stola, umjesto odabira samo jednog.

Neovisno da li se odlučite za kupovinu gotovog stola ili izradu novog po mjeri, ne zaboravite da klub stolovi daju šarm i identitet svakom dnevnom boravku. Ovaj komad namještaja može biti glavni ukras prostorije u kojoj boravite svakodnevno.



Bhnekretnine.ba polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje. Preuzimanje Blog sadržaja dozvoljeno je do max. 300 riječi uz obaveznu objavu linka stranice sa kojeg je sadržaj preuzet. Za preuzimanje cijelog teksta potrebno je pismeno ovlaštenje od Bhnekretnine.ba. Neovlašteno korištenje sadržaja i preuzimanje tekstova sa Bloga Bhnekretnine.ba bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava Bhnekretnine.ba portala i podložno je tužbi.

 
Prijava/Registracija
Korisničko ime
Lozinka
Zaboravili ste lozinku? Remind