Komode za dnevni boravak - najbolja dizajnerska rješenja

11.10.2021


Napokon privodite kraju uređenje dnevnog boravka, ali vam je potrebna stilski kompaktna i funkcionalna komoda koja će se uklopiti u prostor u kojem provodite najviše vremena. U moru različitih modela može se učiniti teško odabrati idealnu komodu zbog čega vam u nastavku predstavljamo nekoliko dizajnerskih rješenja koja bi vam mogla olakšati potragu.

Komode se obično ne svrstavaju u najvažniji komad namještaja, ali je njihova neophodnost i korisnost neupitna. Stoga prije nego odaberete komodu za dnevni boravak razmislite za šta ćete je koristiti i gdje ćete je postaviti. Pažljivo izmjerite prostor iz svakog ugla, naročito ako planirate uzeti komodu s ladicama, kako biste ih mogli slobodno izvlačiti.


Savremene podne komode

Posljednjih godina saloni namještaja u ponudi imaju prilično slične komode koje su se pokazale najpraktičnijma za odlaganje televizora, modernih digitalnih uređaja, knjiga i drugih detalja. To su niske podne komode koje odlično prijanjaju uz zid i uklapaju se u različite enterijere. 



Prednost podnih komoda jeste što ne izgledaju glomazno, a mogu imati mnoštvo prostora za korištenje, od ladica, pregrada i polica. Pri tome uz izradu namještaja po mjeri imate kreativnu slobodu da sami prilagodite pojedinačne dijelove komode i rasporedite ih po ličnom ukusu. Prema mišljenju dizajnera, ovakve komode su odličan izbor za savremeni dom. Njihova najveća prednost jeste što se mogu lako pomicati za potrebe otvaranja, premještanja ili čišćenja. 

Komodu u dnevnom boravku možete posmatrati kao prostor za skladištenje ili komad namještaja kojim želite stilski obogatiti prostor, ovisno o tome koliki je vaš dnevni boravak. Međutim, ne mora nužno značiti da za manji dnevni boravak trebate birati manju komodu jer vam ona može poslužiti kao dodatni prostor za odlaganje predmeta, koji je uvijek poželjan u manjim stanovima. 


Višedijelne komode

Ako ste ljubitelj ukrašavanja dnevnog boravka, ali i tragate za multifunkcionalnim prostorom za skladištenje, onda razmislite o višedijelnim komodama koje vam mogu pružiti i jedno i drugo. 
Ove komode mogu se sastojati od brojnih elemenata - otvorenih i zatvorenih polica, mini-bara, ladica, staklenih ormarića... U salonima namještaja dostupne su mnoge kombinacije višedijelnih komoda. Neki proizvođači će vam pružiti mogućnost da sami kombinirate elemente, što je svakako prednost.



Zanimljivo je da višedijelne komode ne morate postavljati izravno uz zid. One ponekad mogu funkcionisati kao komad namještaja koji razdvaja vaš dnevni boravak od trpezarije ili kuhinje. Osim toga, na njima imate dovoljno prostora da poredate omiljene ukrase, figure, knjige...

Uz višedijelne komode možete sa svih strana televizora postaviti elemente i tako dizajnirati zidnu instalaciju koja će izgledati privlačno i kada je ekran isključen.


Tradicionalne komode

Iako bi mnogi pomislili da izgledaju staromodno i glomazno, tradicionalne komode s ladicama koje su ranije krasile mnoge domove, danas također mogu biti odličan izbor za ljubitelje retro stila. Ukoliko ste u dnevni boravak smjestili stilsku antiknu garnituru uz starinski klub stol, razmislite i o tradicionalnoj komodi. Bilo da će služiti kao postolje za televizor ili cvijeće u vazi, ova komoda će dizajnerski upotpuniti vaš prostor. 



Tradicionalne komode odišu klasičnim, baroknim i rustikalnim stilom. Obično se izrađuju od punog drveta, što jamči njihovu izdržljivost i dugotrajnost. Izrada od drveta omogućuje i rezbarenje komode za ljubitelje unikatnog namještaja. Starinske komode od istrošenog drveta također mogu dodatno obogatiti prostor, pa čak i u moderno uređenim domovima. Imajte pak na umu da su tradicionalne komode dosta visočije od drugih, ali ukoliko se odlučite na izradu po mjeri, onda se možete poigrati s mjerama i brojem ladica.


Zidne komode

Ako želite u potpunosti osloboditi vaš pod kako biste uštedjeli na prostoru, idealan izbor za vas su komode koje možete pričvrstiti na zid. Dostupne su u više oblika i dimenzija, a lako se uklapaju u savremeni dnevni boravak. Zidne komode možete kombinirati i uz police i ormariće na nosačima kako biste se poigrali s dizajnom, ali se možete zaustaviti i na jednom elementu ako težite minimalizmu.



Prostor ispod zidne komode vrlo je lako očistiti. No, ako se odlučite za ovu vrstu komode, ispitajte da li zid na koji ćete je postaviti može podnijeti težinu elementa. Pri izboru ovih komoda dizajneri preporučuju monitranje televizora na zid uz pomoć zidnog nosača, kako bi se oslobodio teret na samoj komodi. 



Bhnekretnine.ba polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje. Preuzimanje Blog sadržaja dozvoljeno je do max. 300 riječi uz obaveznu objavu linka stranice sa kojeg je sadržaj preuzet. Za preuzimanje cijelog teksta potrebno je pismeno ovlaštenje od Bhnekretnine.ba. Neovlašteno korištenje sadržaja i preuzimanje tekstova sa Bloga Bhnekretnine.ba bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava Bhnekretnine.ba portala i podložno je tužbi.
 
Prijava/Registracija
Korisničko ime
Lozinka
Zaboravili ste lozinku? Remind