Kako odabrati udoban i funkcionalan krevet za dječiju sobu

11.10.2021


U širokoj ponudi namještaja za dječije sobe dostupni su kreveti za djecu vrhunske izrade i modernih dezena koji će vašim mališanima pružiti neophodnu udobnost tokom spavanja, ali i uljepšati prostor u kojem oni borave. Vašu potragu za dječijim krevetom nastojimo olakšati uz predstavljanje nekoliko najtraženijih modela na tržištu. 

Prilikom kupovine dječijih kreveta najvažnije je odabrati krevet jake i stabilne konstrukcije, te zaobljenih ivica koje su ojačane dodatnom zaštitom. Izuzetno je važno odabrati krevet prema dobi djeteta. Tako bi modeli kreveta za djecu do pet godina trebali biti dosta niži i opremljeni dodatnim elementima kao što su bočni zidovi ili metalne barijere.

Preporučljivo je kupiti dječiji krevet od prirodnih materijala, kao što su puno drvo. U ovom slučaju premaz preko drveta treba biti netoksičan, kako biste zaštitili dijete od štetnih isparavanja iz namještaja. Vodite računa i o dnu kreveta koje treba imati dovoljno razdvojene lamele za slobodnu cirkulaciju zraka i sprečavanje nakupljanja vlage.

Debljinu dušeka možete birati naknadno, ukoliko nije fiksiran za krevet. Od velike pomoći mogu biti ladice koje vam pružaju dodatni prostor ispod samog kreveta. U svakom slučaju, ne zaboravite prije kupovine provjeriti da li uz krevet dolaze svi potrebni dijelovi.

 
Tematski kreveti

Djevojčice i dječaci stariji od pet godina najčešće posežu za tematskim krevetima koji će učiniti njihovu sobu pravim svijetom zabave. Bilo da odabrali krevet u obliku trkaćeg automobila, aviona ili kočije, ponovo je udobnost najvažniji faktor. Na sreću, tematski kreveti mogu biti u isto vrijeme zabavni i udobni, ukoliko su izrađeni od kvalitetnog materijala. 



Neke od najpoznatijih tematskih dječijih kreveta proizvodi danska fabrika Lifetime. Ovi kreveti dostupni su u najnevjerovatnijim oblicima i modelima, a svi su ručno izrađeni od čvrste borovine.
S obzirom da su Danci poznati po izadi vrhunskog namještaja, njihove kreativne ideje mogu poslužiti kao inspiracija za izradu namještaja po mjeri kod domaćih proizvođača i stolara.
 

Kreveti na sprat



Najbolje rješenje za višečlane porodice su dječiji kreveti na sprat. Ovi kreveti omogućit će vašim mališanima mnogo prostora za igru. Najvažnije je odabrati krevet na sprat čvrste konstrukcije sa sigurnosnim ogradama na gornjem ležaju. Za razliku od tradicionalnih i jednostavnih drvenih kreveta na sprat, danas su ovi modeli dostupni u raznim veličinama i oblicima. Možete ih potražiti u salonima namještaja ili izraditi po mjeri kako biste praktično iskoristili prostor u sobi gdje planirate postaviti krevet. Velika prednost kreveta na sprat jeste što se izrađuju s brojnim ladicama, policama i spremištima, što će vam pružiti dodatni prostor za odlaganje posteljine, odjeće, igračaka i drugih predmeta. Vodite računa da birate krevet na sprat sa stepenicama ili merdevinama koje su izrađene pod prihvatljivm uglom, to jest da ne budu previše strme radi sigurnijeg penjanja. Krevet može biti dodatno zabavan ako mu dodate tobogan sa spuštanje s gornjeg ležaja, što će mališani obožavati.

Kreveti na sprat mogu imati i opciju izvlačenja dodatnog ležaja, što je praktično kada vašu djecu posjećuju prijatelji. Ukoliko pak kupujte krevet za djecu starije dobi, vodite računa o veličini kako ne biste ubrzo morali kupovati novi krevet.

Iako je krevet na sprat naidealnije rješenje za porodice s dvoje djece, možete se odlučiti za njega ukoliko imate i jedno dijete. Donji ležaj u ovom slučaju će poslužiti za spavanje, a gornji kao prostor za igru.


Sklopivi kreveti

Ukoliko raspolažete malim dječijim sobama u kojima nedostaje kutak za slobodnu igru, praktičnu uštedu prostora pružit će vam kreveti s mehanizmom za sklapanje ili podizanje. Ovi kreveti često imaju mogućnost ugradnje u komodi ili ormaru tako da uvečer služe za spavanje, a tokom dana ih možete jednostavno sklopiti i osloboditi prostor u dječijoj sobi.

Sklopivi kreveti mogu biti horizontalni kada je konstrukcija pričvršćena na stranu zida u horizontalnom položaju i služi za jednu osobu. Za dvoje djece moguće je postviti krevet i vertikalno i time dobiti dvostruki sklopivi ležaj. Ovakvi modeli kreveta dolaze uz brojne ormariće, ladice i police koji mogu zadovoljiti potrebe djece. Osim toga, uz njih mogu biti postavljeni i radni stolovi, što je svakako korisno za školarce.


Klasični krevetići

Ako planirate uređenje dječije sobe za dijete do tri ili četiri godine, onda je najbolje da tragate za klasičnim krevetićem, s obzirom da ćete ga morati mijenjati kroz nekoliko godina. 



Ovi krevetići obično dolaze u standardnoj veličini od 60x120 metara i nije vam potrebno mnogo prostora za njih. Ukoliko se odlučite za krevetić s rešetkama, pobrinite se da udaljenost između letvica bude od sedam do devet centimetara kako biste osigurali vaše mališane. Velika prednost današnjih klasičnih krevetića jeste što dolaze u paketu s dodatnim ladicama, sanducima i podlogom za presvlačenje bebe, što će vam sigurno olakšati svakodnevicu. 



Bhnekretnine.ba polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje. Preuzimanje Blog sadržaja dozvoljeno je do max. 300 riječi uz obaveznu objavu linka stranice sa kojeg je sadržaj preuzet. Za preuzimanje cijelog teksta potrebno je pismeno ovlaštenje od Bhnekretnine.ba. Neovlašteno korištenje sadržaja i preuzimanje tekstova sa Bloga Bhnekretnine.ba bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava Bhnekretnine.ba portala i podložno je tužbi.
 
Prijava/Registracija
Korisničko ime
Lozinka
Zaboravili ste lozinku? Remind