Kako odabrati idealnu kuhinju za vaš dom

23.06.2021


Kuhinja je najvažniji prostor u mnogim domovima jer porodice u njoj provode većinu vremena. Stoga je važno odabrati kuhinjski namještaj koji će biti praktičan, ali i ugodnog ambijenta za druženje. Na sreću, internet je danas prava riznica koja vam mogu poslužiti kao inspiracija za kreativno uređenih kuhinja.

Uređenje kuhinje ne započinje biranjem i raspoređivanjem kuhinjskih elemenata. To je ipak najslađi zadatak koji vas čeka na kraju. Da biste učinili vašu kuhinju praktičnom, ali i privlačnom, prije svega morate pažljivo odabrati pločice i obojiti zidove. 

Odabir pravih pločica može biti najizazovniji zadatak s obzirom da su danas dostupne u raznim oblicima, veličinama, bojama i teksturama. Ukoliko još i težite specifičnom dizajnu i stilskom uređenju kuhinje, morat ćete u isto vrijeme razmišljati o odabiru pločica za zidove i podove, ali i izgledu kuhinjskih elemenata.

Nepisano pravilo jeste da se biraju pločice koje su u skladu s kuhinjskim elementima. Međutim, danas su popularni i potpuni kontrasti koji unose živost u vaš kuhinjski prostor. Ako težite ka toplom porodičnom ambijentu, vjerovatno biste trebali birati pastelne retro pločice i drvene elemente, dok su za one razigranijeg duha danas dostupne i kuhinje u raznim bojama.

U svakom slučaju, bilo da se odlučite sami upustiti u dizajniranje ili potražite stručnu pomoć, najvažnije je odabrati pločice koje su praktične za čišćenje, te izuzetno izdržljive. Kuhinja je ipak prostor koji se svakodnevno prlja, a nije isključeno i padanje teških šerpi i tegli na podove, zbog čega je važno birati kvalitetne i izdržljive materijale.

 
Kuhinje po mjeri
 
Najbolji način da u potpunosti iskoristite prostor u kuhinji jeste da izradite sve kuhinjske elemente po mjeri. Danas su u Bosni i Hercegovini dostupne brojne firme i privatni poduzetnici koji izrađuju namještaj po mjeri, te kompletne interijere po želji i mjeri kupca. Kako bismo vam olakšali potragu, predstavljamo vam neke od današnjih najpopularnijih modela kuhinja.

 
Medijapan kuhinje



Posljednjih godina izuzetno su tražene kuhinje od medijapana koje odlikuju ujednačeni, lijepi i čisti rubovi. Medijapan je zapravo hemijski rastvoreno drvo koje se obrađuje brušenjem i višeslojnim lakiranjem.  
Kupci najčešće biraju ovaj materijal zbog njegovog sjajnog i modernog izgleda, ali vrijedi istaći da je medijapan potpuno otporan na vlagu i masnoću. Ukoliko težite jednostavnom i elegantnom izgledu kuhinje, medijapan će se uklopiti u bilo koji prostor, ali imajte na umu da je mnogo skuplji od iverice.


Kuhinje od iverice

Za razliku od medijapana, iverica je izuzetno pristupačan materijal zbog čega se najčešće koristi za izradu namještaja po mjeri. Ipak, imajte na umu da niža cijena iverice ne znači mnogo slabiji kvalitet. Ovaj materijal ima izuzetna mehanička svojstva, izuzetno se lako čisti i održava, a može se dekorisati po vašoj želji. Danas su dostupne različite debljine ploča od iverice koje se koriste za izradu kuhinja po mjeri. Ove ploče možete obložiti folijama najrazličitijih boja i struktura, a mogu biti i otporne na vlagu i masnoću kao i medijapan.
 

Akrilne kuhinje



Ako tragate za otpornim materijalom koji možete polirati nakon mehaničkih oštećenja, onda je vaš izbor akril. Kuhinje od iverice ili medijapana možete dodatno obložiti akrilnim slojem koji vašoj kuhinji daje blistavi sjaj. Pri tome možete i uštedjeti jer je akrilni sloj prilično jeftiniji od visokog sjaja.


Rustične kuhinje



Ljubitelji retro stila će vjerovatno biti očarani novijim modelima rustičnih kuhinja koje donose dašak prošlosti, ali u modernijem obliku. Karakterišu ih tradicionalni dizajn koji uvijek pruža osjećaj toplog doma, puno drvo i tople boje. Dizajneri obično ističu kako su ove kuhinje pune karaktera, a mogu se izraditi po mjeri svakog kupca. Ukoliko želite oživjeti prošlost u vašem domu, izradite rustičnu kuhinju po mjeri koja odgovara svakom vremenu i prostoru.


Furnirane kuhinje

Ako razmišljate o kuhinji od punog drveta, ali niste u finansijskoj mogućnosti da je kupite, vrijeme je da se upoznate s furniranim kuhinjama. Riječ je o kuhinjskim elementima koji se izrađuju od furnirane iverice na koju su zalijepljeni listovi furnira pravog drveta. Ovu površinu potom možete bojiti ili lakirati po vašoj želji. Ovisno o postupku furniranja iverice, vaša kuhinja može izgledati masivno kao da je izrađena od najfinijeg punog drveta.


Tehnološko napredne kuhinje



Materijal na kojem je moguće popravljati ogrebotine je fenix. Ovaj tehnološko napredni materijal je izrazito otporan na ogrebotine, a sve mrlje na njemu moguće je popraviti termozacjeljivanjem. To znači da ukoliko imate kuhinju od fenixa, ogrebotina se možete riješiti i običnom peglom. Ovaj materijal je idealan za kuhinjske radne površine.

Tehnologija je odavno pronašla svoje mjesto u kuhinji, pa su danas sve dostupnije pametne pećnice, frižideri, mašine za suđe, nape ili mikrovalne pećnice. Međutim, u skladu s brzim razvojem tehnologije, danas su za ljubitelje tehhnoloških pomagala dostupne i kuhinje od tehnološko naprednih materijala. Još jedan od takvih je izuzetno otporni materijal naziva getacore. Ovaj materijal ima mogućnost spajanja, i to bez vidljivih spojeva. Tako možete izraditi kuhinju od getacora koja će izgledati kao da je napravljena od jednog komada. Getacore je pri tome lagan za održavanje, otporan na mrlje, te izuzetno čvrst i dugotrajan. Uz to, ovaj materijal lako se može popravljati termičkom obradom.


Makeover kuhinje

Ukoliko pak niste u finansijskoj mogućnosti da kupujete ili izrađujete po mjeri novu kuhinju, ne zaboravite da uvijek postoji mogućnost renoviranja starih kuhinjskih elemenata. Za osvježenje stare kuhinje također ćete morati izdvojiti određenu svotu novca, ali u svakom slučaju je manji trošak od kupovine nove kuhinje.

Na primjer, stare zidne pločice ne morate skidati, već jednostavno preko njih zalijepite nove ili ih prefarbajte. Za prednje dijelove kuhinjskih elemenata danas su dostupne efikasne folije u raznim bojama. Nakon što postavite folije, možete zamjeniti i ručkice na kuhinji, kao i baglame i šablone na vratima elemenata. Staru kuhinju možete i ofarbati, ali prije toga je temeljno očistite i izbrusite brusnim papirom. Unutrašnji dio kuhinje također možete obojiti ili obložiti ukrasnim papirom.

Bilo da se odlučite za kupovinu novog kuhinjskog namještaja ili preuređenje starog, opremanje jedne od najvažnijih prostorija u vašem domu može biti veliko zadovoljstvo. Na sreću, tržište i industrija namještaja napreduju iz dana u dan, nudeći kupcima pregršt materijala, oblika i modela kuhinja.



Bhnekretnine.ba polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje. Preuzimanje Blog sadržaja dozvoljeno je do max. 300 riječi uz obaveznu objavu linka stranice sa kojeg je sadržaj preuzet. Za preuzimanje cijelog teksta potrebno je pismeno ovlaštenje od Bhnekretnine.ba. Neovlašteno korištenje sadržaja i preuzimanje tekstova sa Bloga Bhnekretnine.ba bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava Bhnekretnine.ba portala i podložno je tužbi.
 
Prijava/Registracija
Korisničko ime
Lozinka
Zaboravili ste lozinku? Remind