Troškovi notara prilikom sklapanja ugovora o kupoprodaji nekretnine u BiH

09.11.2021


Kupovina nekretnine nosi sa sobom mnoštvo dodatnih troškova koji proizilaze iz pravne procedure kupoprodaje i upisa vlasništva nad nekretninom u zemljišnim knjigama. Već na prvom koraku očekuje vas plaćanje notara koji je zadužen za sklapanje kupoprodajnog ugovora s prodavcem nekretnine. U nastavku vam predstavljamo koliko koštaju usluge notara u BiH.
 
Notarska naknada u BiH je određena notarskom tarifom koja propisuje da ćete platiti notara u zavisnosti od kupoprodajne cijene nekretnine. Dakle, što je veća cijena stana ili kuće koju kupujete, time možete očekivati i veće troškove notara. Najčešća praksa u BiH, što je propisano zakonom, jeste da kupac isplaćuje notara, ali u pojedinim slučajevima moguće je i da prodavac nekretnine sudjeluje u isplati u skladu s dogovorom s kupcem. Važno je naglasiti da vam jedino notarski obrađen kupoprodajni ugovor garantuje sigurnu kupovinu stana. Notari u ovom slučaju sačinjavaju dokument u kojem štite obje strane - prodavca koji jamči prodaju nekretnine i kupca koji garantuje isplatu dogovorene cijene nekretnine u tačno dogovorenom vremenskom roku.
 
Troškovi notara u BiH različiti su od entiteta do entiteta, što je posljedica različitih zakonskih pravila i notarskih tarifa koje su propisale notarske komore u Federaciji BiH i Republici Srpskoj. Ono što je isto u oba entiteta jeste da visinu troškova notari obračunavaju u svakom pojedinačnom slučaju, ali oni moraju biti usklađeni s notarskom tarifom. Notaru isplaćujete troškove odmah nakon sklapanja kupoprodajnog ugovora, ali postoji mogućnost i da će vam notar zatražiti akontaciju u iznosu od 50 posto ukupne cijene troškova. U tom slučaju notar pristupa izradi ugovora tek nakon uplate akontacije.


Troškovi notara u FBiH
 
Notarska naknada Federaciji BiH ovisi od propisane notarske tarife, ali i od broja kupaca i prodavaca koji sklapaju kupoprodajni ugovor. Na primjer, za kupovinu stana od 100.000 KM troškovi notara iznose 320 KM, i to u slučaju ukoliko jedan kupac i jedan prodavac sklapaju ugovor. Ukoliko više prodavaca, odnosno suvlasnika nekretnine, te više kupaca sklapaju ugovor, za svaku osobu se nadoplaćuje 20 KM. U slučaju da jedna ili više pravnih osoba sklapaju ugovor, za svaku pravnu osobu se nadoplaćuje 15 KM.
 
U odnosu na vrijednost nekretnine, u nastavku vam predstavljamo koliko iznose troškovi notara u FBiH:
 
  • Za nekretninu od 20.000 do 50.000 KM – 270 KM
  • Za nekretninu od 50.000 do 75.000 KM – 300 KM
  • Za nekretninu od 75.000 do 100.000 KM – 320 KM
 
U slučaju da je vrijednost nekretine veća od 100.000 KM, notar je, pored naknade od 320 KM, dužan obračunati i dodatnu nagradu od 30 KM za svakih započetih 100.000 KM. Prema tome, troškovi notara za nekretninu od 200 hiljada KM bi iznosili 350 KM, za nekretninu od 300 hiljada KM – 380 KM, itd.
 
Pored notarske naknade, prilikom sklapanja kupoprodajnog ugovora u FBiH, dužni ste platiti i svaku stranicu ugovora po cijeni od 0,50 KM.

 
Troškovi notara u RS-u
 
Na području entiteta Republika Srpska troškovi notara su veći. Prema podacima Notarske komore RS-a, notarska nagrada za sklapanje kupoprodajnog ugovora za stan do 100.000 KM u RS-u iznosi 375 KM, plus PDV od 63,75 KM, što ukupno iznosi 438,75 KM. Notarsku tarifu u RS-u možete obračunati na OVOM LINKU.
 
Ukoliko stan plaćate hipotekarnim kreditom, za sklapanje kupoprodajnog ugovora u RS-u plaćate dodatno od 50 do 60 KM. Svaka stranica ugovora naplaćuje se 0,50 KM, kao i u Federaciji BiH.
 
U slučaju da više od jednog kupca i prodavca sklapaju ugovor, notari u RS-u naplaćuju 10 KM za svaku dodatnu osobu, ali ne i za bračne supružnike koji su suvlasnici nekretnine. U slučaju kada pravne osobe sklapaju ugovor, dodatno se plaća 15 KM za svaku pravnu osobu te po svakoj stranici ugovora. Sklapanje kupoprodajnih ugovora u Brčko distriktu vrši se prema istim cijenama kao i u RS-u.
 

Dodatni troškovi notara
 
Iako su troškovi sklapanja notarskog ugovora o kupoprodaji propisani u skladu s vrijednošću nekretnine, ne smijete zanemariti i potencijalno dodatne usluge notara koje ćete biti dužni platiti. Za posao koji notar na zahtjev stranke obavi izvan radnog vremena, notar je obavezan obračunati dodatnu nagradu u iznosu od 50 KM za svaki započeti sat takvog angažmana, ali ne više od 150 KM.

S druge strane, posao koji notar na zahtjev stranke obavi izvan notarskog ureda, notar je obavezan obračunati dodatnu nagradu u visini od 20 KM za svaki započeti sat rada izvan ureda.



Bhnekretnine.ba polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje. Preuzimanje Blog sadržaja dozvoljeno je do max. 300 riječi uz obaveznu objavu linka stranice sa kojeg je sadržaj preuzet. Za preuzimanje cijelog teksta potrebno je pismeno ovlaštenje od Bhnekretnine.ba. Neovlašteno korištenje sadržaja i preuzimanje tekstova sa Bloga Bhnekretnine.ba bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava Bhnekretnine.ba portala i podložno je tužbi.

 
Prijava/Registracija
Korisničko ime
Lozinka
Zaboravili ste lozinku? Remind