Kupujete stan u starogradnji: Na šta trebate obratiti pažnju

08.04.2021


Da li je bolje kupiti stan u novogradnji ili starijoj stambenoj zgradi, vječita je dilema kupaca nekretnina. U slučajevima kada tragaju za boljom lokacijom i nižom cijenom kvadrata, mnogi kupci se nerijetko odluče investirati u stariji stan ili kuću. Kupovina nekretnina u starogradnji može biti izazovna, a ima svoje i prednosti i mane koje trebate sagledati prije konačnog potpisivanja kupoprodajnog ugovora.

S obzirom da kupovina nekretnine znači osiguranje životnog prostora zbog kojeg se nerijetko mnogi kupci odlučuju na trošenje velike ušteđevine ili podizanje stambenih kredita, važno je da procesu kupovine pristupite detaljno, posebno ako kupujete stan koji su već ranije koristili drugi vlasnici. To znači da je poželjno potražiti pomoć procjenitelja, agenata za nekretnine i drugih stručnjaka kako biste bili sigurni da je vaša životna investicija sigurna.


Niža cijena, više renoviranja

Najveća prednost kupovine nekretnine u starijoj stambenoj zgradi jeste činjenica da ovaj prostor zaista možete vidjeti i osobno istražiti, za razliku od sve popularnije kupovine stanova u izgradnji koje možete vidjeti samo kroz 3D prikaze u projektnoj dokumentaciji. Kako kažu agenti za nekretnine, ono što vidite u starijoj zgradi, zapravo je ono što dobijate kupovinom.

Međutim, kupovina nekretnine u staroj gradnji obično donosi dodatna ulaganja u renoviranje i preuređivanje prostora. U tome posebno uživaju osobe koje žele da njihov dom odiše autentičnim stilom. Ukoliko ste jedna od njih, budite svjesni dodatnih finansijskih troškova koji vas očekuju prije useljenja, a koji ovise od toga da li želite neznatno osvježenje stana ili potpuno renoviranje. Opseg renoviranja stana u starogradnji donekle pak može ograničiti upravni odbor zgrade, pa je poželjno da se raspitate o uslovima prije nego krenete planirati preuređenje.

U svakom slučaju, stan u starogradnji može biti dobra investicija, naročito kada ga kupujete po cijeni koja je ispod prosjeka. Stoga je velika prednost kupovine nekretnina u starogradnji i dosta povoljnija cijena od cijene stanova u novim zgradama. U BiH se cijene stanova u starijim zgradama kreću od 1.500 do 1.800 KM po metru kvadratnom, dok je cijena kvadrata u novogradnji od 2.100 do 2.500 KM.


Bolja lokacija

Još jedna velika prednost jeste što su starije zgrade i kuće često na puno boljim lokacijama od novoizgrađenih objekata. Stari objekti su građeni prema urbanističkim planovima, što znači da su zgrade udaljene od saobraćajnica, posjeduju parking za sve stanare i okružene su zelenim površinama, šetnicama i parkovima.

S druge strane, lokacija nekretnine u starogradnji zapravo određuje njenu cijenu, kao i stanje u kojem se nalazi nekretnina. Mnogi stanovi na atraktivnim i urbanim lokacijama u starijim stambenim zgradama su renovirani kako bi bili što konkurentniji na tržištu nekretnina. Ukoliko se odlučite za kupovinu ovakvog stana, pažljivo se raspitajte o izvršenim radovima i kvaliteti renoviranja. Informišite se o vrsti materijala koji su korišteni prilikom renoviranja, kvaliteti stolarije, podova, izolacije, keramike i svih drugih detalja kako biste procijenili da li kupujete pouzdanu nekretninu.

Ako se pak odlučite za kupovinu starijeg stana koji ćete sami renovirati prema vašim željama, onda sebi uzmite vremena da svedete račune i procijenite koliki trošak vam donosi preuređenje. Imajte na umu da velika preuređenja iziskuju puno veća ulaganja. Pored toga, postoji mogućnost da će vam trebati vrijeme da pronađete kvalitetne građevinare, keramičare, električare i druge potrebne radnike koji će kvalitetno i u roku renovirati vaš novi dom. Koliko će vas koštati potpuna renovacija nekretnine, ovisi o materijalima koje odlučite koristiti te troškovima izvođenja radova.

Ipak, imajte u vidu da u starogradnji ne možete renovirati zajedničke prostorije koje koriste svi stanari, poput ulaza, stubišta i prilaza zgradi. No, to vas ne sprječava da prema svojim željama uredite prostor u kojem vi boravite.


Provjera dokumentacije

Dok je uređenje stana jedna od ljepših strana kupovine nekretnine, procedure prikupljanja dokumentacije obično najteže padaju kupcima. Kako biste prepisali nekretninu na vaše ime i došli do vlasničkog lista, potrebno je pažljivo prikupiti dokumentaciju, bilo da kupujete nekretninu u staroj ili novoj gradnji.

Velika prednost kupovine stanova u starogradnji jeste što je za njih uglavnom dostupna sva dokumentacija. Međutim, i dalje je potrebno provjeriti validnost te dokumentacije. Prije svega provjerite da li je stan uredno upisan u zemljišnoknjižnim knjigama (gruntovnica) u općinskom sudu na čijem području je smještena nekretnina.

Nakon što provjerite validnost ZK izvatka, potražite i druge dokaze o vlasništvu stana kao što su raniji kupoprodajni ugovori, rješenje o naslijeđivanju ili poklonu. Također je vrlo važno provjeriti da li je nekretnina opterećena hipotekom. Sve ove dokumente možete tražiti od prodavca nekretnine, a možete i sami izvršiti dodatnu provjeru dokumentacije.

Kada se uvjerite da je sva dokumentacija validna, vrijeme je da provjerite da li je stan opterećen dugovima za komunalije i porez. S tim u vezi, od prodavca tražite potvrde da stan nema dug za porez, vodu, struju, grijanje, odvoz smeća i održavanje zgrade.

Agenti za nekretnine često savjetuju kupce da na dan potpisivanja notarskog kupoprodajnog ugovora još jednom posjete zemljišnoknjižni ured i provjere vlasnički list, kako bi izbjegli bilo kakva neugodna iznenađenja.
Provjera nekretnine podrazumijeva i provjeru vlasnika. Ukoliko su vlasnik ili vlasnica nekretnine u braku, potrebno je tražiti ovjerenu izjavu bračnog partnera da se u budućnosti odriče potraživanja prema nekretnini koju vi kupujete, odnosno da je saglasan s prodajom.

Jedna od olakšica prilikom kupovine stana u starogradni koju vrijedi spomenuti jeste oslobađanje od plaćanja PDV-a ili poreza na dodatu vrijednost. Naime, ukoliko kupujete stan u starogradnji ili kući u kojoj je živio prethodni vlasnik, oslobođeni se plaćanja PDV-a.

Iako pojedini kupci ne prihvataju ništa osim kupovine stana u novizgrađenoj zgradi, kupovinu nekretnine u starogradnji ne bi trebalo odbaciti u potpunosti. To je posebno važno ako kupovinom starijeg stana dobijate mnogo bolju lokaciju i prikladniji prostor za življenje.

Ne zaboravite da stanari u starijim zgradama također imaju mogućnost zajedničkih investiranja u obnovu fasade, krova, ulaznih vrata, podruma, stubišta i drugih zajedničkih prostorija kako bi zgrada izgledala bolje i bila funkcionalnija. Da li je bolje kupiti stan u novogradnji ili starijoj stambenoj zgradi, vječita je dilema kupaca nekretnina. U slučajevima kada tragaju za boljom lokacijom i nižom cijenom kvadrata, mnogi kupci se nerijetko odluče investirati u stariji stan ili kuću. Kupovina nekretnina u starogradnji može biti izazovna.


Bhnekretnine.ba polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje. Preuzimanje Blog sadržaja dozvoljeno je do max. 300 riječi uz obaveznu objavu linka stranice sa kojeg je sadržaj preuzet. Za preuzimanje cijelog teksta potrebno je pismeno ovlaštenje od Bhnekretnine.ba. Neovlašteno korištenje sadržaja i preuzimanje tekstova sa Bloga Bhnekretnine.ba bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava Bhnekretnine.ba portala i podložno je tužbi.


 
Prijava/Registracija
Korisničko ime
Lozinka
Zaboravili ste lozinku? Remind